0

Adenomyos

Det finns ingen konsensus bland experter om tolkningen av termen ”adenomyos”. Vissa anser att det är en form av endometrios, andra – dess första skede, andra – en oberoende sjukdom. Hur som helst, adenomyos kännetecknas av invasionen av endometrium i livmoderns muskulära skikt.

Vad är adenomyos?

Livmodern är ett muskulärt organ som består av tre lager:

Slemhinnan (endometrium) som ligger på sidan av livmoderhålan. Det är ett hormonberoende skikt: dess tjocklek och funktion förändras under påverkan av östrogen.
Muskelskiktet (myometrium).
Seröst membran (perimetri), som ligger på sidan av bukhålan.
Endometrium är unikt genom att det kan avvisas av livmodern under menstruationen och återskapas igen. Vid adenomyos tränger vävnad som liknar endometrium in i muskelskiktet, vilket leder till utveckling av degenerativa och inflammatoriska processer. Det finns flera former av sjukdomen:

Fokal: separata områden i myometrium. Oftast diagnostiseras sjukdomen hos premenopausala kvinnor (45-50 år).
Diffus: spridningen av patologisk vävnad genom muskelskiktet.
Nodulär: bildning av noder i muskelskiktet av onormal vävnad fylld med brun vätska eller menstruationsblod.
Beroende på graden av skada bestäms flera stadier av sjukdomen:

Skadorna växer till det submukosala skiktet.
Patologi når mitten av muskelskiktet.
Vävnaden tränger igenom hela myometrium.
Det serösa skiktet påverkas, endometrium sträcker sig bortom myometrium.
Några fakta om adenomyos:

Sjukdomen är tredje på prevalensen bland alla gynekologiska sjukdomar.
Prevalensen är 12-40%.
Oftast diagnostiseras sjukdomen hos unga kvinnor, liksom efter sena (37-40 år) förlossning.
Orsaker till förekomst
De exakta orsakerna till adenomyos har inte formulerats; experter är bara överens om att tumören är hormonberoende. Det finns flera faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen:

  • ärftlig anlag;
  • hormonella dysfunktioner på grund av tidig eller sen pubertet, tidig sexuell aktivitet, långvarig användning av hormonella preventivmedel;
    endometriaskada under operation, abort;
  • komplex eller multipel förlossning
    fetma;
  • frekvent och långvarig stress.
  • Det finns också en embryonal teori enligt vilken sjukdomen utvecklas på grund av kränkningar av intrauterin utveckling, men den har ingen entydig bekräftelse.

Symtom på sjukdomen

Symptomen på adenomyos är inte specifika. Det finns dock några tecken som gör det möjligt att misstänka en sjukdom:

Smärta i nedre delen av magen före, under, omedelbart efter menstruationen. Deras utseende beror på att endometriecellerna, som trängt in i muskelskiktet, fortsätter att fungera i enlighet med menstruationscykeln och avvisas, vilket leder till ackumulering av blod i myometrium och komprimering av nervändarna.
Förändringar i menstruationscykeln på grund av ökad utsöndring av östrogen och brist på progesteron. Menstruationer är vanligtvis långa, tunga, med intermenstruell blödning och allvarligt premenstruellt syndrom.
Anemi på grund av kraftig blödning. Dess konsekvens är allmän svaghet, trötthet, yrsel, spröda naglar, hjärtklappning.
Reproduktiv dysfunktion på grund av hormonell obalans, vidhäftningar, förändringar i endometriumets struktur. Det manifesteras av oförmågan att bli gravid, missfall, svår förlossning.
I vissa fall (cirka 30%) är sjukdomen i de inledande stadierna asymptomatisk. Tecknen på adenomyos är särskilt uttalade i nodulär form.

 

Diagnos av sjukdomen

För en korrekt diagnos krävs en noggrann medicinsk undersökning som kan godkännas på Repromed -kliniken. Det inkluderar:

Gynekologisk undersökning med anamnes.
Ultraljud av bäckenorganen. En förstoring av livmodern, förekomsten av anekoiska inneslutningar och zoner med ökad ekogenicitet och andra tecken kan tyda på förekomst av adenomyos.
MR, som gör att du kan mäta tjockleken på livmoderväggarna, för att bedöma djupet av foci för adenomyos, för att bestämma sjukdomsformen.
Hysteroskopi avslöjar platsen och omfattningen av lesionerna.
Biopsi för mikroskopisk undersökning av en utskuren bit patologisk vävnad.
Hysterosalpingografi med kontrastmedel.
I de flesta fall är det inte nödvändigt med alla dessa undersökningar på en gång. Baserat på historia, data som erhållits under en gynekologisk undersökning och laboratorieblodprov, kommer läkaren att upprätta en individuell lista över diagnostiska förfaranden.

Behandling av adenomyos

När man väljer behandlingsmetoder styrs specialister av sjukdomsgrad och form, kvinnans ålder och hennes önskan att skaffa barn, svårighetsgraden av symtom, förekomsten av andra gynekologiska och allmänna sjukdomar.

Konservativ behandling

I stadium I av adenomyos är det lämpligt att använda en medicinsk behandlingsmetod för att korrigera hormonnivåer och förhindra spridning av patologisk vävnad. Följande läkemedel ordineras:

Progestogener – stimulerar bildandet av ett normalt endometrium, förhindrar hyperplasi och neutraliserar tillväxten.
Androgener – hämmar produktionen av kvinnliga könshormoner, tunna endometrium och minska fokus för adenomyos.
P -piller – hämmar syntesen av östradiol från äggstockarna och förhindrar spridning av patologiska foci.
Analoger av gonadotropinfrisättande hormon – minska östrogennivåer, undertrycka ägglossning.
Immunmodulatorer – stärker immunsystemet, minimerar biverkningarna av hormonella läkemedel.
Smärtstillande, antiinflammatoriska läkemedel.

Kirurgi

Kirurgiska ingrepp indikeras vid III-IV-stadier av sjukdomen, om graviditet planeras och andra gynekologiska sjukdomar är närvarande (oftast fibroider). Specialister från Repromed-kliniken i Chelyabinsk utför organbevarande laparoskopiska operationer med hjälp av modern utrustning:

Koagulering är ett förfarande för förstörelse av områden med adenomyos med en elektrisk ström eller laser, som utförs med en fokal form av sjukdomen, om dess okänslighet för hormonell behandling noteras.
Ablation – avlägsnande av endometrium med laser, elektrokirurgisk enhet, radiofrekvensvågor, flytande kväve.
FUS -ablation – förstörelse av foci på distans med hjälp av ett fast ultraljud.
Embolisering – blockering av livmoderartärerna med ett speciellt ämne för att stoppa blodtillförseln till det drabbade området och dess efterföljande död.
Behandlingen, som startades i tid, gör att du kan uppnå en långsiktig remission av sjukdomen, under vilken en kvinna kan bli gravid och föda barn. Om det inte behandlas kommer fokus för adenomyos att växa, blödningen kommer att intensifieras, och den enda behandlingen för sjukdomen är hysterektomi – borttagning av livmodern.

apotekmed